Сухість піхви – не привід позбавляти себе радості

Сухість піхви - не привід позбавляти себе радості

На жаль, майже половині жінок в різні періоди свого життя доводиться на особистому досвіді дізнатися про таку делікатну і до того ж вкрай неприємну проблему, як сухість піхви. Звичайно, можете продовжувати страждати мовчки, але ми вам пропонуємо розібратися в причині її виникнення і спробувати усунути.

Проблема, про яку ніяково говорити – сухість піхви. Вона виникає тоді, коли піхва починає втрачати свою еластичність, природнє мастило і зволоженість. Характерною ознакою цього процесу є поява нериємних відчуттів під час інтимної близькості. Виникненню цього неприємного стану можуть сприяти використання ароматизованих засобів гігієни; хіміотерапія і променеве лікування; використання оральних контрацептивів з прогестероном; зниження імунітету; поганий вплив на стан тканин піхви надають часті спринцювання. Крім того, клімакс теж може бути каталізатором виникнення сухості. Менопауза впливає на всі системи і органи організму жінки, статеві органи не виняток. Все це здатне доставити жінці багато клопоту і негативно позначитися на інтимному житті.

Для того щоб вищезгадані проблеми не застали вас зненацька, потрібно знати, чого можна очікувати, і як з цим боротися.

Сухість піхви у представниць слабкої статі – неприємний стан, який знижує якість життя. З таким явищем частіше стикаються жінки зрілого віку, але це захворювання молодіє, як і багато інших. Це стан, коли знижується кількість вироблення змазки залозами піхви і вульви.

Які ж основні причини сухості в піхві?

Одна з основних причин виникнення сухості – це коливання рівня естрогену. У багатьох жінок відчуття дискомфорту в піхві виникає в передменструальний період, на тлі природного зниження рівня естрогенів, а також по ряду інших причин: хірургічне видалення яєчників; ендометріоз; інфекції сечостатевої системи; вагініт; генітальний герпес; порушення імунітету; стреси і депресія; підвищені фізичні навантаження; нервове напруження; дерматологічні розлади. Зниження кількості вагінального мастила є одним з найбільш помітних симптомів зміни рівня естрогену. Коли відбувається помітне зниження рівня естрогену стінки піхви стають більш тонкими, менш еластичні і менш вологі. Через що жінки відчувають дискомфорт, і як результат намагаються уникати інтимної близькості, яка завдає неприємні і болючі відчуття.

Способи усунення сухості піхви

Сухість піхви турбує багатьох жінок. Як вже було сказано раніше існує безліч факторів здатних привести до дискомфорту, такі як: вагітність, недавні пологи, грудне вигодовування, наявність запальних процесів, а також антибіотиків і антигістамінних засобів, під час менструацій, нечасті статеві контакти або ж їх повна відсутність; недавно проведені хірургічні втручання.

Гінекологи радять для зволоження слизової використовувати спеціальні засоби інтимної гігієни, які здатні вирішити ряд проблем. Недолік вологи доставляє незручність і негативно впливає на інтимні стосунки.

Якщо симптоми проявляються слабо їх можна усунути за допомогою лубрикантів, або зволожуючих засобів. У разі атрофії піхви, якщо в ньому виникає роздратування, неприємні або больові відчуття під час інтимної близькості і відбуваються часті позиви до сечовипускання, можна вдатися до інших не менш ефективних методів лікування.

Також рекомендується зволожувати слизову перед статевим актом. Регулярне застосування спеціальних зволожуючих засобів інтимної гігієни допоможе попередити появу симптомів, а також побічних явищ від сухості в піхві.

Як можна усунути сухість піхви?

Природно, що при такому стані, як сухість піхви потрібно неодмінно пройти лікування, яке має бути призначене лікарем і проводитися під його контролем. Це може бути гормонотерапія, вагінальні креми і супозиторії.

Можна також застосовувати інтимні змазки і пити близько 8 склянок води в день. Лікарі рекомендують віддавати перевагу жирним сортам риби. Не варто забувати і про користь соєвих продуктів, оскільки вони містять природний естроген ізофлавон. Регулярне вживання соєвого сиру, соєвого молока допоможе впоратися з приливами, неприємними відчуттями в піхву і зменшити ризик розвитку остеопорозу. Хорошим джерелом фітоестрогенів є насіння льону. Варто зауважити, що жінки, які ведуть активне статеве життя менше страждають на проблеми пов’язані зі здоров’ям піхви, ніж ті, хто утримується.

Сухість піхви – проблема, яку можна вирішити

Рекомендації лікаря при сухості піхви зазвичай зводяться до наступних пунктів:

поміняти косметичні засоби для інтимної гігієни, в складі мила не повинно бути лугу, а показник рН повинен бути приблизно 4 – 4,5.

слід уникати застосування речовин, що викликають алергію (барвники та ароматизатори, які містяться в туалетному папері, пінах для ванн, пральному порошку, тампонах і прокладках і т.п.), бажано носити тонку бавовняну нижню білизну.

Якщо все ж вас турбує сухість піхви, можна використовувати спеціальні засоби для зволоження піхви, але слід обов’язково пройти обстеження у лікаря.

Ефективним засобом є гель Гінодек, який усуває сухість в зовнішніх статевих органах жінки і сприяє відновленню «позитивного» балансу мікрофлори, регенерує слизову, має протизапальні властивості. Такий багатофакторний вплив на піхву допомагає його швидкому відновленню до норми. Після закінчення курсу лікування жінка забуде про дискомфорт і інтимна близькість буде приносити жінці не біль, а задоволення. А в подальшому використовуючи гель Гінодек для профілактики назавжди забуде про таке словосполученні як “сухість піхви”.

Пам’ятайте, самолікування, метод проб і помилок, лікування за рекомендацією подруг або рекламі в даному випадку може призвести до погіршення стану вашого здоров’я. Лікуйтеся вчасно і будьте здорові, живіть повним життям!

Коротка відео-інструкція по способу введення вагінального гелю Гінодек (Gynodek):