Інтимна гігієна під час менопаузи як частина лікування симптомів клімаксу

Інтимна гігієна під час менопаузи як частина лікування симптомів клімаксу

На своєму життєвому шляху кожній жінці доводиться зустрічатися з декількома гормональними перебудовами. Однією з таких перебудов є період менопаузи – процес зниження кількості вироблення гормонів яєчниками. Багатьом відомо, що це природно і не відноситься до захворювань, однак, найчастіше його супутниками є: свербіж, печіння, дискомфортні відчуття і часті захворювання в інтимній зоні. Природно, як результат все в сукупності має негативний вплив на функціонування організму жінки в цілому.

Виникнення вищезазначених симптомів пов’язано в основному з сухістю слизової. На рубежі 45 -50 років багато жінок стикаються з подібною проблемою. Звичайно, недостатня зволоженість піхви не хвороба, проте, завдає чимало клопоту жінці, оскільки наслідками може бути поява тріщин і ранок, неприємного запаху, печіння і болю. Через що у жінки виникають проблеми в інтимному житті, оскільки виникає страх відчути біль при інтимній близькості. Більш того, сухість у піхві може стати каталізатором розмноження «поганих» бактерій і розвитку «молочниці». А все тому, що, відчуваючи дискомфорт, жінка починає старанно і ретельно підмиватися, до того ж для кращого ефекту за допомогою мила і так по кілька разів на день.

Внаслідок таких маніпуляцій з інтимної зони жінки вимивається захисна речовина глікоген, якого і так відносно небагато було раніше. Щоб в такий непростий період не додати собі ще більше проблем давайте розберемося, що можна зробити, щоб уникнути відчуттів дискомфорту в зоні статевих органів, для забезпечення профілактики і, якщо потрібно буде для усунення раніше перерахованих симптомів.

По-перше, дуже важливо уникати використання звичайного мила, особливо антибактеріального засобу для миття, які містять в складі триклозан, оскільки в результаті може виникнути надмірна сухість піхви через їдке лужне середовище подібних засобів.

По-друге, відмовтеся від підмивання і спринцювань за допомогою таких дезінфікуючих засобів, як сода або марганцівка. Такі процедури мають поганий вплив на слизову піхви, вона пересушується і стає менш стійкою до інфекцій.

По-третє, під час клімаксу одним зі складових здоров’я інтимних органів є правильна інтимна гігієна.

Отже, давайте пригадаємо головні правила інтимної гігієни:

  • Підмивайтеся кожен ранок і вечір за допомогою теплої води.
  • Не використовуйте для миття піхви губки або мочалки, оскільки існує ймовірність травмування слизової статевих губ і тим самим підвищити ризики потрапляння різних збудників інфекцій.
  • Крім того, не спрямовуйте потік води безпосередньо в піхву, так як можна змити природне змащення, більш того, є ймовірність попадання з водою хвороботворних мікроорганізмів.
  • Підмиваючись, не забувайте про правильний напрямок: спереду назад, від лобка до ануса.
  • Для гігієни інтимної зони потрібно мати окремий чистий рушник.
  • Правильно підбирайте нижню білизну. Вона повинна бути бавовняною або лляною, вільного крою. А ось від вузьких, тісних, синтетичних трусиків краще відмовитися назавжди, така білизна здатна спричинити розвиток запальних захворювань піхви.

По-четверте, підбирайте засоби для інтимної гігієни правильно. А саме вибираючи мило або гель для гігієни інтимної зони зверніть увагу на той факт, що під час менопаузи рівень рН зміщується з 3,4-4,5 до 6-7. Тому засоби, які містять молочну кислоту, не зовсім правильний вибір для даного етапу. З огляду на новий фізіологічний стан жінки і нові потреби, ідеальним варіантом в період менопаузи стане гель або мило з нейтральним рівнем кислоти рН 6-7. Вірним буде також вивчити склад засобу для інтимної гігієни. Важливо також попередити можливість виникнення алергії. Тому віддавайте перевагу засобам, що не містять хімічні барвники або ароматизатори. Поганою ознакою також є яскраві відтінки і сильні аромати.

Для жінки менопауза не є простим періодом. В організмі жінки відбувається досить болюча перебудова організму. Відчуття дискомфорту в інтимній зоні на тлі загального нездужання може привести на грань нервового зриву. Саме тому знаючи, як його позбутися і не допустити його розвитку, не варто упускати таку можливість.

Коротка відео-інструкція по способу введення вагінального гелю Гінодек (Gynodek):