Сухість піхви після пологів. Що робити?

Сухість піхви після пологів. Що робити?

Після пологів для молодої мами настає щасливий і одночасно досить складний період. Разом з появою нового члена сім’ї виникає безліч клопотів пов’язаних з доглядом за ним, які займають фактично весь вільний час. І, найчастіше, жінці абсолютно ніколи відвідати лікаря, щоб з’ясувати яка ж справжня причина цих неприємних відчуттів у вигляді свербежу та сухості піхви після пологів?
 

Чому виникає сухість у піхві?


Сухість піхви після пологів явище нерідке. Частими супутниками цього нездужання є печіння, свербіж, неприємні відчуття при інтимній близькості. Зазвичай, після відновлення організму такі симптоми самостійно проходять через деякий час. Перш, ніж організм повернеться до нормального життя і рівень гормонів нормалізується, жінка може відчувати сухість піхви або всієї інтимної зони. Фахівці стверджують, що однією з причин виникнення такої проблеми як сухість піхви є зміни гормонального фону. Оскільки відразу після пологів різко знижується рівень естрогенів. Це жіночі статеві гормони, низький рівень яких може спровокувати появу різних неприємних симптомів, в тому числі і сухості в піхві.
 


Яка ж причина стрімкого зниження вироблення естрогену після пологів? Більшою мірою це пояснюється лактацією. Цей природний процес, як правило і протікає на загальному тлі низького рівня естрогенів в жіночому організмі.

Безумовно, відчувати дискомфорт у піхві протягом 2-3 тижнів після пологів це нормально і природно. Просто у деяких цей процес іноді трохи затягується.
Якщо сухість у піхві триває тривалий період часу і завдає суттєвих незручностей, доцільно звернутися до гінеколога. Він точно визначить причини дискомфорту і призначить відповідне лікування.

Попередня вагітність і пологи не єдині фактори, які можуть спровокувати сухість у піхві:

• Некоректно підібрана контрацепція.

Найчастіше жінки самі підбирають протизаплідні засоби, не знаючи при цьому, що дуже важливо враховувати зміни рівня і співвідношення гормонів в крові. Тим часом, неправильно обрані гормональні контрацептивні засоби можуть посилити нестачу естрогенів, викликати порушення мікрофлори піхви і сухість слизової.

• Недостатня або надмірна гігієна.

Так-так, саме так! Занадто часта і ретельна інтимна гігієна знищує корисні бактерії, які є природною частиною внутрішнього середовища.

• Засоби особистої гігієни.

Безумовно гігієнічні тампони дуже зручний і корисний винахід для захисту від дискомфорту під час критичних днів. Але оскільки використання тампонів здатне посилити сухість піхви, гінекологи не радять їх використовувати в породіллям. У перші місяці після пологів під час місячних краще користуватися гігієнічними прокладками. Більш того, бажано утриматися від використання туалетного паперу, яка також може сушити слизову. Краще замінити його спеціальними серветками для інтимної гігієни.

• Алергія на засоби бар’єрної контрацепції.

Латексні презервативи часто провокують розвиток алергічної реакції, внаслідок підвищеної чутливості піхви після пологів.

Важливо пам’ятати, що виникнення сухості, свербежу та печіння в піхву після пологів може сигналізувати про розвиток запальних процесів і вимагає негайної лікарської консультації.
 

Як звільнитися від сухості піхви після пологів?


Для захисту від інтимного дискомфорту потрібно використовувати спеціальні вагінальні гелі.

Такий гель повинен:
• Підтримувати правильний рН у піхві.
• Швидко справлятися з тривожними симптомами і рясно зволожувати слизову.
• Мати в складі компоненти, які надають лікувально-профілактичну дію.

Протягом останнього часу розроблена величезна кількість нових, а головне ефективних засобів, які на 100% відповідають всім вище перерахованим вимогам. Якщо ви зіткнулися з сухістю піхви або з його роздратуванням, спробуйте гель Гінодек. Гель Гінодек зарекомендував себе як засіб, який не маскує сухість у піхві, а сприяє усуненню причин її виникнення.

Гель Гінодек:
• Сприяє відновленню слизової, яка служить бар’єром, і знешкоджує хвороботворні мікроби.
• Підтримує рН і вологість слизової піхви
• Створює відчуття постійної зволоженості і комфорту.

Головна перевага гелю Гінодек – це наявність в складі гіалуронової кислоти, яка дійсно надзвичайно ефективна при вагінальної сухості.

Незалежно від того, наскільки ефективними виявилися дані рекомендації, перш ніж почати їх дотримуватися, необхідно звернутися за консультацією до фахівця і пройти повне комплексне обстеження.

Здоров’я вам і бережіть себе змолоду!


Коротка відео-інструкція по способу введення вагінального гелю Гінодек (Gynodek):