Правильне меню при клімаксі, наскільки це важливо?

Правильне меню при клімаксі, наскільки це важливо?

Менопауза – всього лише ще один етап в житті кожної жінки, який можна пройти, не зустрічаючись з труднощами. Лише тільки необхідно тривалий період часу дотримуватися деяких правил харчування при клімаксі, для того щоб скинути зайву вагу, і з метою досягнення хорошого результату і його закріплення.

У клімактеричний період для здоров’я жінки дуже велике значення має, то як вона харчується. Правильне харчування впливає не тільки на зовнішність і стрункість фігури, але і на здоров’я в цілому, на силу приливної хвилі і є профілактикою різних «вікових» захворювань.

Продукти харчування й клімакс – питання сумісності

Грамотно вибравши раціон, можливо досягти стійких результатів на багато років.

Щоб схуднути і дотримуватися дієти при клімаксі не буде потрібно багато витрат і часу. Отже, за справу …

Головні правила харчування

  1. Зменшуємо калорійність. Це є основним правилом при клімаксі. Жінкам із зайвою вагою набагато важче перенести припливи, ніж їх худим одноліткам. Крім цього, зайва вага може стати причиною розвитку варикозної хвороби. Харчування при клімаксі має бути не тільки особливим, але і обов’язково збалансованим.
  2. Зменшуємо розмір порції. Якщо немає бажання підраховувати калорії, можна просто зменшити порцію. Спочатку зменшення порції на 1/3 буде цілком достатньо. Потім в залежності від набору ваги потрібно буде індивідуально регулювати обсяг порції. Щоб було легше контролювати розмір порції можна накладати їжу в велику склянку або невелику чашку для пластівців.
  3. Вживаємо менше вуглеводів, особливо швидких: цукор, шоколад, фруктові соки, солодка газована вода, деякі фрукти (полуниця, персик), борошняні та кондитерські вироби.
  4. Нічого не смажимо. Щоб уникнути великого збільшення у вазі, атеросклерозу і гіпертонії, віддавайте перевагу корисним способам приготування страв – в духовці, на пару або мікрохвильовій. І, звичайно, забудьте про використання жиру і масла.
  5. Їжте невеликими порціями, але часто. В ідеалі потрібно їсти 5 разів на день через кожні 3 години. Це допомагає розігнати метаболізм. Щоб запастися енергією на весь день і дати організму зрозуміти, що потрібно прокидатися сніданок повинен бути ситним. На вечерю правильніше з’їсти овочевий салат, білкову їжу або несолодкі молочні продукти.
  6. Ретельно пережовувати їжу, повільно і вдумливо. Знаєте, чому іноді люди їдять багато, але при цьому не поправляються? Відповідь проста – хороший метаболізм! Це ще є секретом француженок – вони ніколи не поспішають під час їжі і не перекушують!
  7. Знижуємо кількість солі в їжі. Їжу краще солити не під час приготування їжі, а після. Кухонна сіль підвищує артеріальний тиск, який і так вище норми при клімаксі. А високий тиск на стінки судин може призвести до їх потоншення і, в подальшому, розриву, а точніше інсультів.
  8. Заповнюємо дефіцит кальцію. Під час клімаксу через зниження рівня гормону естрогену, знижується кількість кальцію. Це призводить до підвищення ризику розвитку такого захворювання, як остеопороз. Щоб попередити цей неприємний недуга, їжте більше сиру, молочних продуктів, морську рибу з м’якими кістками, насіння кунжуту.

Що краще їсти при клімаксі

При клімаксі поступово припиняється синтез жіночих статевих гормонів. Оскільки «той самий» холестерин – це будівельний матеріал для них, то актуальним стає вибір продуктів, які містять «хороші» жири. Вживайте м’ясо кролика, курки, індички. Яйця краще їсти не окремо, а в стравах (сирники, омлетах, салатах).

Не зайвим буде, урізноманітнити своє меню додавши в харчування висівки – продукт з високим вмістом вітаміну В і клітковини. Щоб вживати висівки часто і було смачніше, можна додавати в суп, салат, кашу.

Хороше джерело кальцію – це кисломолочні продукти. Такі як кефір, сир, йогурт.

Не варто категорично відмовлятися від борошняних, круп’яних і макаронних виробів приготованих на пару, оскільки є основним джерелом енергії. Віддавайте перевагу темним каш – ячної, вівсяної, перлової.

Не варто недооцінювати користь бананів, кураги, мандаринів, апельсинів і хліба з неочищеного борошна. Всі ці продукти є джерелами солі калію, що сприяє зміцненню нервової системи і м’язи серця.

Для нормалізації рівня жирів в крові вводите в раціон продукти, які містять велику кількість мононенасичених жирних кислот і омега-3 жирні кислоти: консервовані сардини, лосось, макрель або форель, скумбрію, волоські горіхи.

Вживання лляного насіння або олії в яких міститься лігніни, допомагає побороти такі симтоми клімаксу, як сухість піхви і припливи.

Крім того, дуже важливо достатньо вживати вітаміни і мікроелементи, які є біологічними каталізаторами всіх обмінних процесів. Тому їжте більше яскраво забарвлених овочів. Не зайвим буде в раціоні будь-яка зелень, оранжево-червоні ягоди, фрукти і овочі (солодкий перець, морква, смородина, вишня). Їжте червонокочанну, а не білокачанну капусту, грейпфрути з червоною, а не з білою м’якоттю.

А щоб перепади настрою проходили менш болісно їжте виноград, неочищений рис, хліб з дріжджового тіста, з морської капусти або з неочищеного борошна, пшенична крупа. Ці продукти не тільки піднімають настрій, а й регулюють обмін речовин.

Небезпечні і шкідливі продукти при клімаксі

Відповідно, бажано максимально обмежити кількість вживання таких продуктів, як: сіль, страви з фаст-фуду, жирні та гострі страви, дуже гаряча їжа, алкоголь.

Яким повинен бути питний режим під час клімаксу?

Більшість з нас знають, що ми повинні випивати вісім склянок води в день, але лише деякі з нас це роблять. Вода допомагає очищати наші нирки. При цьому слід відмовитися від спиртного. Однак періодично можна дозволити собі випити келих червоного сухого вина, визнаного антивіковим продуктом, здатним усувати вільні радикали. Не пийте штучних напоїв. Краще випивати по одній склянці натурального соку в день.

Коротка відео-інструкція по способу введення вагінального гелю Гінодек (Gynodek):