Клімакс: 8 способів пережити менопаузу

Клімакс: 8 способів пережити менопаузу

У віці 45 років жінка досягає «зрілості»: по-перше – відбулася як особистість, досягла успіхів в кар’єрі, в більшості випадків, має вже дорослих дітей. Це період, коли жінка в повній мірі здавалося б може насолоджуватися життям. Але, на жаль, перші симптоми наступаючої менопаузи можуть трохи затьмарити даний період.

Відчуваючи слабкість, жінці складно бути активною на роботі і в звичайному житті. Періодичні припливи, перепади настрою, «стрибки» тиску, головний біль, запаморочення та інші симптоми порушують звичний ритм життя. А згодом до них додаються ще й сексуальні проблеми, відчуття дискомфорту в піхві і багато інших.

Клімакс не та тема, на яку люблять говорити жінки. В результаті багато хто з нас виявляються зовсім непідготовленими до цього періоду.

Жінки з побоюванням очікують настання цього особливого періоду в їх житті. Тому що цей етап знаменує зміни в організмі і багато хто асоціює його із заходом молодості і жіночності. Але це ілюзії. У цей період у жінки відкривається друге дихання. Це вік розквіту сексуальності жінки. Жінка в зрілому віці вільна у всіх відносинах. Її не сковують більше комплекси, вона може займатися тим, що подобається. Тепер можна з задоволенням дивитися на результати своєї праці і з радістю отримувати ті подарунки, які підносить доля.


На щастя, в наші дні у жінки безліч можливостей: багато жінок, незалежно від віку, не забувають займатися спортом, вести здоровий спосіб життя, стежити за харчуванням і вагою, доглядати за обличчям і тілом. Багато сучасних жінок в “елегантному” віці виглядають досить доглянуто, не проводять весь свій час біля плити, а навпаки активні і водять машину самостійно, і щороку відпочивають на морі. Все це сприяє перетворенню жінки, додаючи впевненості, допомагаючи залишатися красивою і привабливою.

Змінити вік не може ніхто, але сучасні жінки мудро приймають зміни в організмі, як належне. Звичайно, щоб ці зміни в організмі принесли якомога менше незручностей і неприємних явищ, дуже важливо прислухатися до рекомендацій лікарів з приводу того, як пережити ці тимчасові зміни.

Що таке клімакс?

З точки зору медицини термін “клімакс” походить від грецького слова “клімактерії”, що перекладається як “сходинку сходів”. І дійсно, в певний момент життя кожна жінка переступає цю важливу щабель, за якою починається поступове “згасання” функції яєчників, оскільки знижується рівень жіночого статевого гормону – естрогену. Одним з не менш важливих симптомів клімаксу, який безпосередньо пов’язаний зі зниженням естрогену в організмі є погіршення зовнішнього вигляду жінки. І в першу чергу страждає шкіра. Не дарма ж естроген називають «гормоном молодості».

Зниження рівня цього гормону в організмі провокує те, що шкіра починає швидко в’янути, крім того змінюється фігура, оскільки стає складніше підтримувати вагу в нормі. На щастя, в наші дні, це дійсно не є проблемою. Якщо сильно захотіти і дуже постаратися, то навіть п’ятдесятилітня Попелюшка, здатна омолодитися і перетворитися, стати королевою, почати нове життя, бути здоровою і коханою! Варто тільки полюбити себе, стати незалежною і самостійною, і ніхто не помітить зморшок навколо очей і того, що трішки змінилася фігури.

Звичайно, для жінки час клімаксу не простий період, через те, що гормональні вибухи, що відбуваються в її організмі, серйозно впливають на фізичний і моральний стан. Основний симптом клімаксу – відсутність менструації. Але варто сказати, що і інші неприємні відчуття можуть завдавати дискомфорт жінці, такі як: емоційна нестабільність, припливи, головний біль, біль в м’язах, ламкість нігтів, безсоння, сухість слизової піхви, проблеми з серцево-судинною системою, задишка, поява зайвої ваги, сонливість , слабкість, мимовільне сечовипускання. Однак це всього лише означає, що організм перебудовує гормональний статус.

У жінки можуть проявлятися лише кілька симптомів з названих. Якщо ж ознаки менопаузи завдають серйозних незручностей, то варто звернутися до лікаря.

Клімакс – не привід сумувати!

На щастя, з часом всі неприємні відчуття зазвичай проходять, в жіночому організмі встановлюється нова гормональна рівновага. А поки що, замість того щоб лякатися і нервувати, потрібно прийняти деякі міри, які дадуть можливість пережити цей час спокійно, зберігши своє здоров’я до глибокої старості!

Отже, 8 простих правил, дотримуючись яких Ви будете не тільки відчувати себе краще, але і виглядати бездоганно.

  1. Відвідайте гінеколога. Пройдіть обстеження і перевірте рівень гормонів у Вашому організмі. Не можна відкладати візит до фахівця, оскільки, гормональні зміни можуть спровокувати розвиток захворювань, які характеризуються зміною стабільного менструального циклу.
  2. Ведіть активний спосіб життя. Якщо у вас раніше не було часу для того, щоб дотримуватися рекомендацій лікарів і регулярно займатися фізичною активністю, пора переглянути свій розклад. Зараз, це для Вас вкрай важливо! Бажано частіше гуляти, бути на свіжому повітрі, займатися нескладними фізичними вправами, приймати контрастний душ. Це необхідно для поліпшення терморегуляції, що допомагає зменшити кількість припливів, зміцнити серце і судини. Зі спортивних занять краще вибрати плавання.
  3. Кожен день вранці і ввечері почніть робити дихальні вправи. Протягом десяти хвилин глибоко і повільно дихати, так щоб в хвилину виходило 6-8 вдихів. Такі прості вправи сприяють зниженню частоти і сили припливів.
  4. Слідкуйте за харчуванням. Потрібно серйозно замислитися над тим з чого складається Ваш раціон. Оскільки правильний вибір продуктів теж може пом’якшити прояви клімаксу. Включайте в меню виноград, виноградне вино, насіння льону, білокачанну капусту та інші овочі і фрукти, що містять фітоестрогени (рослинні сполуки, схожі за складом на жіночі статеві гормони). Вживайте менше м’яса, їжте якомога більше овочів і фруктів.
  5. Приймайте вітаміни. Так як відомо, що в організмі під час припливів нестача вітаміну С, а також вітамінів групи В, магнію і калію, необхідно приймати препарати, які містять амінокислоту бета-аланін.
  6. Віддавайте перевагу вільній, «дихаючому» одягу з натуральної тканини.
  7. Не забувайте і про здоров’я кісток. Важливо пам’ятати, що поступово зменшується мінеральна щільність кісток, через це вони стають крихкими, підвищується ризик переломів. Для профілактики остеопорозу жінкам “елегантного” віку доцільно збільшити в раціоні кількість молочних продуктів, вести активний спосіб життя і приймати препарати кальцію. А крім того, регулярне вживання зелені, висівок, проростків пшениці, насіння соняшнику, круп сприяє виробленню колагену, який потрібен для міцних кісток.
  8. У разі якщо зміни звичного способу життя не принесли бажаних результатів, зверніться до лікаря. Гінеколог може прописати як гормональні, так і негормональні засоби для лікування. Другий варіант підходить тим жінкам, у яких прояви клімаксу незначні або гормональне лікування протипоказано

Важливо пам’ятати, що до вирішення проблеми потрібно підходити комплексно, враховувати всі рекомендації і призначення гінеколога. Якщо уважно ставитися до свого здоров’я навіть в зрілому віці жінка зможе залишатися здоровою і буде жити повноцінним і щасливим життям. Дуже важливо берегти наш найголовніший дар природи – здоров’я. Якщо здоров’я в порядку, то привабливість і сексапільність буде завжди з вами в незалежності від віку, потрібно тільки регулярно і правильно доглядати за собою і за своїм тілом.

Багато лікарів вважають, щоб попередити ранні прояви менопаузи, її профілактику потрібно починати ще в молодості. Тому потрібно своєчасно лікувати захворювання статевої системи, зміцнювати імунітет, дотримуватися правильного режиму харчування. Не буде зайвою і оздоровча фізкультура, плавання, прогулянки пішки, масаж.

Висновок? Вік – це внутрішній стан душі. Попереду у жінки ще ціле життя, причому можливо легше і щасливіше. Вона сама дочка ще не старих батьків. Вона вже виростила своїх дітей і може бути навіть бабусею. Вона цікава подруга і сексуальна партнерка. І дуже цінний працівник! Дійсно, після 45 починається нове життя. Воно не краще і не гірше попереднього. Воно – інше. Можливо, більш осмислене і наповнене. І якщо Ви навчилися жити, не гризучи себе необгрунтованими страхами, побоюваннями – то і особливий період, швидше за все, принесе тільки радість, а не проблеми. Але при цьому не завадить самій піклуватися про себе, прислухаючись до мудрого голосу свого організму і довіряти інтуїції, коли справа стосується вашого здоров’я. Поважайте свій організм і його голос. Прагніть до того, щоб об’єднати зовнішню і внутрішню мудрість в своєму повсякденному житті.

Коротка відео-інструкція по способу введення вагінального гелю Гінодек (Gynodek):