Інтимна гігієна в критичні дні: як правильно дотримуватися

Інтимна гігієна в критичні дні: як правильно дотримуватися

Правильна інтимна гігієна фундамент здорової репродуктивної жіночої системи. А в період менструації це стає як ніколи актуальним. В гормональній системі відбувається різка перебудова, через що жіночий організм стає дуже вразливим. Це відноситься і до емоційного, і до фізичного стану. Менструальні виділення є ідеальним живильним середовищем для патогенних бактерій, тому в цей період потрібно суворо дотримуватися правил гігієни інтимних органів.

Місячні це частина жіночої природи, яка вказує на те, що жінка вже готова до народження дітей. І ось що дивно! Хоча знайомство жінки з циклічними перетвореннями в її організмі відбувається ще в підлітковому віці, далеко не кожна навіть у зрілі роки здатна виразно пояснити своїй дочці, як правильно доглядати за інтимною зоною в цей період. А тим часом навіть найменші знання в даній сфері можуть попередити безліч хвороб і ускладнень з боку жіночого здоров’я. Давайте розбиратися, як же правильно стежити за особистою гігієною в подібні дні.

Безперечно, важливо стежити за інтимною гігієною під час критичних днів. І причина тому не тільки гігієнічні міркування, однак в цей період трохи змінюється рівень pH у піхві, що підвищує ризики захворювання бактеріальними інфекціями.

Тому щоб зберегти здоров’я і відчувати свіжість і комфорт кожного дня дотримуйтесь наступних правил:

  1. У період менструації бажано підмиватися перед кожною зміною прокладки і тампонів, але однозначно не рідше 2-х разів на день використовуючи теплу проточну воду. До того ж підмивайтеся просто теплою водою або спеціальними засобами, призначеними для гігієни статевих органів. Ні в якому разі не допустимо використання мила для рук, оскільки в його складі є луги, які пересушують шкіру і слизову зовнішніх статевих органів.
  2. Щоб уникнути збільшення кровотечі краще на деякий час відмовитися від купання в гарячій ванні, відвідування лазні і сауни. У ці дні краще приймати душ.
  3. Рекомендується носити виключно нижню білизну з натуральних тканин і щодня міняти її. А в разі протікання засобів гігієни відразу замінити, щоб уникнути утворення неприємного запаху.
  4. Вибираючи засіб гігієни під час критичних днів, гінекологи рекомендують зупинити вибір на прокладках. Вони мають ряд переваг. Крім більшої безпеки для здоров’я це і вільний вихід крові, миттєве вбирання рідини, мінімальний ризик протікання при наявності «крилець», легкість в контролі часу заміни прокладки. Звичайно, тампони також в деяких ситуаціях мають ряд переваг, наприклад, в літній період, коли використання прокладки може привести до появи попрілості або ж під час занять спортом. Найважливіше, який би засіб Ви не обрали слід пам’ятати, що перед і після зміни прокладки або тампона потрібно обов’язково мити руки.
  5. На ніч, щоб уникнути протікань і ненароком не забруднити нічну сорочку або постільну білизну використовуйте спеціальні нічні прокладки, які мають велику ступінь поглинання.
  6. Що стосується питання купання у відкритих водоймах під час менструації, в наші дні це легко зробити, використовуючи тампон. Тільки, не забувайте, що вводити тампон потрібно безпосередньо перед купанням і після купання краще змінити на новий.
  7. Змінюйте гігієнічні прокладки або тампони 4-5 разів на день або частіше в період самої рясної менструальної кровотечі. В перші 2 дні після початку місячних.
  8. Оскільки в дні менструації матка знаходиться у відкритому стані, то це робить її дуже вразливою до проникнення інфекцій. Тому найкращим рішенням буде утриматися від інтимної близькості.
  9. Носіть вільний одяг з натуральних тканин, щоб попередити виділення поту і перегрівання в наслідок чого можуть розмножуватися хвороботворні бактерії.
  10. Не застосовуйте дезодоранти для піхви або жіночі спреї вони можуть викликати роздратування.
  11. Використовуючи серветку для туалету піхви рухи повинні бути спереду назад, щоб уникнути занесення шкідливих мікроорганізмів.
  12. Після гігієнічних процедур витираючись використовуйте індивідуальний чистий рушник, спеціально призначений для інтимної зони. Рушник краще вибирати з м’якої тканини.
  13. Висушуйте область геніталій, обережно прикладаючи м’який рушник, не розтираючи ним шкіру. Ніжну шкіру і слизові оболонки легко травмувати.

Потрібно дотримуватися інтимної гігієни в дні менструації для того, щоб попередити можливі ризики. Не ігноруйте їх, так як від цього залежить ваше здоров’я!

Коротка відео-інструкція по способу введення вагінального гелю Гінодек (Gynodek):