Спринцювання: ризик чи користь для здоров’я жінок?

Спринцювання: ризик чи користь для здоров'я жінок?

Під поняттям “спринцювання” мають на увазі навмисне введення рідини в піхву за допомогою гумової груші, клізми, спринцівки, кухля Есмарха.

До сих пір вони є дуже популярними. Багато жінок застосовують їх для лікування різних гінекологічних проблем керуючись рецептами і порадами в інтернеті.

Варто відзначити, що вдаючись до спринцювання неможливо дати реальну оцінку ефективності та безпеки подібних процедур. Більшість жінок застосовують спринцювання оскільки їм порадила мама, подруга, сестра або спираючись на досвід, здавалося б цінний, учасниць інтернет-форумів. Більш того не так давно спринцювання в гінекології підтримували лікарі, а деякі все ще підтримують подібну стратегію лікування.

Тому в даній статті ми хочемо відповісти на найбільш поширені питання щодо теми спринцювань і розповісти як спринцювання впливають на здоров’я жінки. А головне – чому краще утриматися від лікування подібним способом?

Чому спринцювання є популярним серед жінок?

Також як і інші народні методи лікування, жінки вибирають спринцювання так як:

  • Воно доступне і не вимагає серйозного грошового вкладення: для спринцювання використовують зазвичай просту харчову соду, оцет, сіль, які є майже в кожному будинку.
  • Легкість застосування: процедуру кожен зможе зробити вдома, немає необхідності в участі лікаря.
  • Багато жінок вважають що свербіж, виділення, молочниця та інші статеві інфекції через “нечистоти” піхви. Тому вважають, що спринцювання є відмінним способом очищення піхви подібно до того як ми вмиваємо обличчя, миємо руки, полоскаємо рот.
  • Деякі стверджують, що у даної процедури відсутні побічні ефекти. Але це далеко не так. Просто часто побічні ефекти від спринцювання, як зазвичай і інших методів народного лікування, “списують” на природний розвиток недуги. А враховуючи, що ніхто не дає гарантій що будь-який народний метод дасть бажаний результат, то зазвичай жінки не виявляють невдоволення, що обраний рецепт не допоміг. А навпаки пробують інші рецепти. А ось, що стосується традиційної медицини поблажливість до результативності лікування набагато менша.

 

Чи можна за допомогою спринцювання очистити піхву?

На жаль, все ще мало хто обізнаний, що піхва жінки не потребує додаткової очистки. Вона здатна для підтримки чистоти самостійно очищатися. Завдяки наявності природних виділень відбувається очищення і захист піхви від бактерій. При цьому рідина виводиться зверху вниз: з порожнини матки, через шийку матки в піхву, а потім назовні.

А при спринцювання рідина рухається в зворотному напрямку. А це протиприродно і може навпаки підвищити ризик проникнення інфекції в піхву. Спринцювання до того ж негативно впливають на кількість лактобацил, створюючи сприятливе середовище для розмноження потенційно небезпечних бактерій (гарднерела, мікоплазма, уреаплазма).

Негативний вплив спринцювання не вдаючись до аналізів і обстежень можна визначити по посиленню запаху або виділень після проведеного спринцювання.

Чи можливо використовуючи спринцювання позбутися “молочниці” та інших гінекологічних захворювань?

Часто жінки застосовують спринцювання для лікування “молочниці”. Хоча вони не тільки є марними в лікуванні “молочниці”, але і здатні привести до розвитку недуги у здорової жінки. Не секрет, нормальна мікрофлора піхви протистоїть заселенню жіночих статевих органів патогенними мікроорганізмами, тому застосування спринцювань, здатне порушити природний склад мікрофлори і стимулювати зростання цих бактерій.

На різних сайтах і форумах можна побачити безліч відгуків де жінки пишуть, що застосовують для спринцювання соду, відвари лікарських трав і навіть кефір.

Що стосується застосування лікарських трав для лікування, то в цьому немає нічого дивного, оскільки багато людей вважають їх більш ефективними і безпечними, ніж сучасні методи лікування. Незважаючи на те, що жінки вірять в користь лікування лікарськими рослинами, проте, жодна із них (ромашка, кора дуба, календула та інші) не пройшла якусь перевірку на ефективність, а головне, на безпеку. Тому очевидним є те, що будь-які можливі позитивні результати подібної терапії будуть набагато менші шкоди, якого вона здатна нанести.

Іншим не менш популярним способом спринцювання є розчини на основі марганцівки, борної кислоти, перекису водню, йоду, фурациліну та інших антибактеріальних речовин. Прихильники такого методу аргументують свій вибір тим, що такі компоненти згубно впливають на хвороботворні мікроби. Але в реальності вони вимивають і “дружну” жіночому організму мікрофлору, сприяючи розвитку інфекції.

Деякі жінки, щоб “відновити мікрофлору піхви” вибирають для спринцювання кефір, молоко і пробіотики. Але подібний спосіб може бути не тільки не ефективним, а й небезпечним. А все через те, що кефір навпаки стимулює розмноження патогенних мікроорганізмів. Крім того, ці продукти містять абсолютно інші бактерії, ніж ті, якими має бути заселена піхва здорової жінки.

Коротка відео-інструкція по способу введення вагінального гелю Гінодек (Gynodek):