Чим лікувати бактеріальний вагіноз під час вагітності

Чим лікувати бактеріальний вагіноз під час вагітності

Бактеріальний вагіноз або вагінальний дисбактеріоз хвороба дуже підступна. Під час вагітності вона може принести шкоду плоду, викликати передчасні пологи. При цьому недуга протікає без запалення. Дама в положенні може навіть не помітити, що у неї щось не в порядку. Щоб мінімізувати збитки, потрібно виявити захворювання на ранніх стадіях.
 

Як виявити

Складність виявлення полягає в особливостях організму вагітної. Кількість виділень збільшується і складно зрозуміти, коли вони аномально рясні, а коли ні. Хворобливе сечовипускання, як і свербіж, печіння можуть не турбувати. В такому випадку діагностувати захворювання ставати ще важче.

Найчастіше ознаками бактеріального вагінозу є:

  • біль під час інтимної близькості  пінисті виділення після цього посилюються;
  • білі або сірі виділення  їх кількість значно збільшується, з’являється специфічний “рибний запах”, вони мають властивість липнути і тягнуться, і якщо спостерігається затяжна форма вагінального дисбактеріозу, то виділення можуть придбати жовтий або зелений відтінок;
  • больові відчуття внизу живота навіть коли відсутні запальні процеси і травми;
  • свербіж  іноді з’являється при недузі, і, якщо його ігнорувати, то він може наростати, що доставляє сильний дискомфорт.


Небезпека

Збудниками можуть служити бактерії роду Gardnerella і інші анаероби. Дріжджоподібні гриби Кандіда не виявляються зовсім. Це відрізняє дане захворювання від кандидозу. Проблема полягає в тому, що хвороботворних мікроорганізмів в піхві може перебувати багато видів. Тому в якості лікування вагінозу застосовуються антисептичні засоби широкого спектра. Але вагітні не можуть приймати деякі медикаменти. Це може нашкодити дитині.


Що ж робити

Якщо бактеріальний вагіноз виявили на пізній стадії, то лікарі прописують оральні і інтравагінальні препарати. Найчастіше призначають препарати нітромідазолового ряду. Але і їх використання заборонене в першому триместрі через чутливість плода до ліків. Тоді призначають свічки з лактобактеріями. При слабо виражених симптомах і з низьким рівнем патогенної флори досить місцевого впливу.

Вагінальний гель Gynodek проявив себе як ефективний засіб. Його перевага в тому, що він працює в трьох напрямках одночасно:

  • Декаметоксин – антисептик, який знищує не тільки бацили і гриби, а й суперечки. Відрізняється здатністю пошкоджувати оболонку бактерій. Завдяки цьому він підсилює дію інших протимікробних препаратів.
  • Гіалуронова кислота регенерує ушкоджені тканини, прибирає дискомфорт у піхві, відновлює водний баланс.
  • Молочна кислота – дезінфікуючий засіб, яке створює сприятливі умови для лактофлори. Пригнічує патогенні мікроорганізми вирівнюючи середу ph. Заселяє піхву молочнокислими бактеріями. Вони зменшують ризик рецидиву.

Гель Гінодек не всмоктується в кров, а діє тільки на поверхні шкіри і слизової. Тому він безпечний для плода. А вагітна жінка відчує полегшення і ослаблення симптомів після першої ж процедури. Ліки спростять пологи, вбережуть піхву від травм.


Коротка відео-інструкція по способу введення вагінального гелю Гінодек (Gynodek):